YuP

Cahaya

April 22, 2016

Anak Perempuan Kecilku



Assalamualaikum w.b.t






Tatkala cuaca panas melanda
Ibu melihat jauh masa depan mu
Anak2 kecil perempuanku
Dengar pesanan ibu
Nyawa ibu bukan hanya untukmu

Ingat, kita diciptakan untuk mengabdikan kepadaNya
Sedaya upaya ibu cuba mengatur terbaik tukmu
Ketika mu gembira, rasa dunia ini ibu yg pny
Tapi bila sayang bersedih, seolah-olah ibu kalah dalam pertarungan hidup ini













Dengar anak2 kecil perempuanku
Rapi rambutmu
Rapi bajumu
Duduk yang manis, nak
Bicara dengan teratur
Laksanakan kata2mu dengan akal & hatimu,
sayang, bukan ibu mau mengatur hidupmu
Apa lagi pikiran mu. Itu punya mu & hak kamu
Tapi ingat…
sesetengah orang
Kadang tidak pernah adil pada kita
Mereka suka memerhati,
Suka cakap2 dibelakang
Suka bikin asssumsi
Dari persepsi satu dimensi
Hanya Kerana kita punyai pendirian
















Anak kecil perempuanku
Dengar pesan ibu
Makan yang sihat
Jaga tubuhmu
Jaga tidurmu
Hidup makin mahal, sayang
Aturlah kata-katamu dengan baik-baik

Moga tiada sesiapa yang terasa dan berkecil ati
Mandirikan dirimu sayang…
Biar otakmu cerdas sayangku
Banyaklah baca Al-quran dan buku yang bermanfaat padamu
Jangan malu bertanya
Tanya jika ada persoalan dlm pikiranmu
cintai semua benda dan perkara yang baik
Buka mindamu dan lihat dunia nie
Walaupun mereka memperkecilkan mu
Lantangkan akalmu
Tegaskan pendirianmu
Tunjukkan kebodohan dan hipokrit org2
Yang memandang kau remeh
Hanya kerana kita perempuan











 





Dengarlah anak2 perempuan kecilku
Kelak sayang akan jadi gadis
Dengarkan pesan ibu
Sayang dilahirkan punya akal sendiri
Jangan pernah tunduk pada kebodohan
Jangan pernah tunduk pada org2 mengatur kepercayaan mu
Bersabarlah sayang dalam mengharungi ujian Allah s.w.t
Jangan pernah malu jika pemikiran kamu berbeza
Cepat-cepatlah sayang bertaubat sekiranya tersalah atur/langkah

Segeralah balik ke pangkal jalan
Sesungguhnya taubat untukmu sentiasa terbuka olehNya
Tanggungjawab setiap aksimu, sayang
Berani jalan ke depan kerana kau layak memimpin
Jangan pernah segan mengatakan dgn lantang
Kamu adalah perempuan!
Ingat pesan ibu
Tidak ada keistimewaan antara lelaki dan perempuan
Krna kita diciptakan sama rata olehNYA.







: nur umairah (cahaya permaisuriku) & nur uqayla (cahaya yang bijak)

April 21, 2016

SNP Face Art Mask - Rabbit Whitening & Cat Wrinkle (Mask Paling Best)


Assalamualaikum w.b.t




Wah ini i nak buat review sikit mengenai produk mask yang besh, cantik, fast effect dan fun pernah i cuba selepas bedak sejuk produk Mustika. Okey macam mana i boleh jatuh cinta dengan produk nie, meh den koba. Kebetulan i pergi ke Watson untuk cari lipstik baru, tiba2 terpandang tempat jual banyak2 produk mask.













Macam-macam brand ada jual dari negara korea produk mask nie. Tapi paling i berkenan produk + SNP nie sebab produk jenama ini memang popular dekat sana dan produk SNP adalah salah satu produk yang dipercayai di negara mereka.













Kalo kowang tengok mask diaorang nie pun menarik dan tertarik. Ala kalo tengok citer korea mesti selebriti korea pkai face art mask ini. Macam2 hupa hado. Lagi satu mask nie mudah resap dalam kulit kita dan untuk makluman mask ini tak membuat kulit kita jadi lagi bertambah jerawat. Sebab? muka i nie kalo pkai mask produk lain, mesti esok pagi tumbuh jerawat kecil. Like sensitive skin kat rupa i kalo pkai produk mask. Tue yang fobia lama tak pkai mask dan asyik pkai bedak sejuk hajo.












Alhamdulilah seruan dah datang semula nak pkai balik mask SNP ini dan result dia memang terbaik. Dalam hati memang dah berbunga-bunga bila dah pakai produk ini kulit memang jadi moist dan tak berminyak (terutama bila bangun tido). Kebanyakkan mask yang dijual banyak yang melekit kat muka dan rasa tak selesa nak pakai. Harga untuk produk nie kalo beli kat Watson dalam RM11 ++.











Standard kalo pkai mask amik masa 10 hingga 20 minit pastu baru kowang boleh peel off mask. Tapi lepas pakai mask jgn kowang basuh muka taw. Just urut sisa2 cecair yang ada kat muka tue untuk penyerapan yang cepat.Besok pagi bangun muka kowang memang rasa cam artis korea je...eceh..eceh!! pasan jer kan.