YuP

Cahaya

February 23, 2016

Nak Let Go Baju Melayu Uwais - FREE




Assalamualaikum w.b.t







Nak habaq mai kat semua orang yang i nak let go baju melayu uwais style teluk belanga. Kain dan material semuanya baik dan tak panas. No caj except untuk penghantaran jauh daripada kawasan Putrajaya akan dikenakan caj penghantaran. Semua kain nie jenis home made punya. Sebab semua baju melayu uwais i tempah style teluk belanga supaya leher anak tak tercekik dengan style cekak musang. Lagipun uwais nie cepat berpeluh. 











Kalo orang tanya i nape jual? jawapan i sebab proses nak tambah anak lambat lagi. Lagi pun almari kat umah tue dah padat dan penuh sesangat. Suami pun dah pesan kat i untuk let go kan sahaja baju-baju melayu uwais. Baju melayu nie semuanya baru pakai sekali sebab uwais tak bepa gemar pakai baju melayu. Stress makcik. Hehehehehe.





Kaler Yellow Mustard; Size Umur 1 Tahun









Kaler Dark Orange; Size Umur 3 Tahun





Kaler Dark Green; Size Umur 3 Tahun



Kaler Pale Green; Size Umur 1 Tahun




p/s: if u'alls ada yang berminat lei drop comment dan no.tel korang atau korang ada suggestion tempat yang boleh didermakan pun boleh la comment dekat bawah nie ye..thanks semua..wassalam

Ada Perbezaan Ke Cara Didik Anak Sulung, Tengah Dan Bongsu?



Assalamualaikum w.b.t




Tengok tajuk pun mesti dah rasa pelik kan. Ada jugak ke cara beza mendidik anak-anak?..Bukan sama jer ke mendidik semua anak? Ada beza jugak ker?. Okey, i dulu pun mula-mula pakar motivasi bagitahu kat i cara mendidik anak sulung sehingga bongsu semua sama. Cuma kita as the parent kena la bahagikan perhatian yang sama rata. Sebab semua anak ada karakter masing-masing.












Contoh anak sulung i nie jenis yang independent berbanding anak yang tengah. Manakala yang bongsu pula berani dan kuat bersaing. Nak tahu karakter anak-anak sendiri pun kena sentiasa ada bersama-sama anak baru la tau perangai dan sifat anak-anak macam mana. Tapi konsep mendidikan tue masih lagi sama.











But kita sebagai ibu bapa kena lar buat analisis sikit dengan anak-anak. Cuba rajin bertanya apa masalah anak-anak kita, ada tak ketidakpuasan hati anak-anak pada adik beradik yang lain. Mungkin benda nie tak nampak impak pada kita tapi dalam jangka masa lama, anak-anak akan terkesan. Mereka akan anggap kita nie berat sebelah. Mereka nie sebenarnya lagi cerdik daripada kita. I tak nafikan mula-mula pregnantkan uwais (anak tengah), risau jugak macam mana nanti umairah, yer la walaupun umairah waktu tue baru berusia 1 tahun lebih tapi i boleh tengok reaksi muka die yang pelik. Persoalan dalam fikiran die "Sapa yang duduk dengan ibu?" atau "Napa ibu asyik peluk die jer?" atau "Ibu dah tak sayang akak ker?".







Yer, kadang-kadang kita akan cakap "tak pe lama-lama nanti budak akan paham", diaorang akan paham kalo kita (ibubapa) yang explain dan ajar anak-anak kita untuk menerima kehadiran "orang baru". Kita sebagai ibubapa kena rajin baca dan belajar dengan orang yang lebih berpengalaman. Banyakkan research untuk menambahkan ilmu keibubapaan. Bermacam-macam kaedah penyampaian dan tip-tip cara mendidik anak-anak ditunjukkan.





Sekarang i dah ada anak 3 orang, memang kadang-kadang berhati-hati dalam setiap tindak tanduk i. takut diri sendiri terlajak kasih sayang. I selalu pesan kat anak-anak i yang i takde pilih kasih pada diaorang or buat perbandingan antara mereka adik-beradik. Dulu yer sebab i tak sedar dalam setiap perbuatan i, tapi kini insyaallah i try my best untuk didik anak-anak i supaya mereka menyayangi antara satu sama lain. Suami i selalu pesan kalo nak marah anak jangan marah depan anak-anak yang lain takut anak yang kena marah rs malu dan seolah-olah dipinggirkan.







Sering terdengar ungkapan begini: si sulung biasanya bertanggung jawab, si tengah kurang perhatian, si bongsu terlalu dimanja. Lalu ada juga orang kata: sulung itu memimpin, tengah negosiator, bongsu periang dan pandai bergaul. Apakah benar demikian? Bezakah cara mendidik anak sulung, tengah, dan bongsu? Jawapan i: mendidik dan memberi perhatian kepada anak-anak kenalah sama rata dan saksama tidak ada perbandingan antara satu sama lain.

February 19, 2016

Our January - Birthday Gegirl


Assalamualaikum w.b.t




Ohw yerr.. bulan januari nie memang hari sambutan lahir untuk anak-anak dara i. Mana tak nya tarikh lahir uqayla pada 8 januari 2016 manakala umairah pulak 15 januari 2016. Kedua-dua tarikh tue jatuh pada hari jumaat, termasuk la tarikh anniversary i pada 22 januari 2016 pada hari jumaat jugak.


Senang cerita, kami semua celebrate hari yang paling bersejarah dalam hidup kami. Disebabkan anak-anak i kecik2 lagi maka kami sebagai ibu bapa la kena buat celebrate untuk anak-anak kami..hehehehe. Tunggu anak-anak dah besar ckit baru boleh buat celebration untuk kami.



So tempat yang i suggest untuk kami menyambutnya adalah di Mid Valley Megamall. Jejalan beli hadiah sambil makan-makan dengan anak-anak. Lepas solat zohor, kami singgah makan kat foodcourt. Kat situ ada tempat makanan favourite anak-anak. 

















Kemudian kami singgah dekat kedai kasut Sketcher. Memang niat dah lama nak hadiahkan umairah dengan uqayla kasut "raya" awal. Sekali sekala berbelanja yang mahal tuk anak apa salahnya kan...hihihihi. dah dapat kasut masing2, terus uqayla nak pakai kasut baru die sebab bila pijak tapak kasut tue terus ada lampu. Siap pusing satu kedai dia pakai kasut tue. Konon nak menunjuk yang dia sowang jer ada kasut berlampu..kihkihkih..Semua orang senyum2 tengok gelagat uqayla yang persis "artis korea"..mehuehuehue.
















Last destination, kami sambut birthday anak-anak dengan makan kek di Coffee Bean. Sajer tukar angin makan kek kat sana. Selalu sangat makan kek kat Secret Recipe dengan Wonder Milk. Sesekali cuba tempat lain pula. Sedap dan menarik jugak tengok kek-kek kat situ. Lain daripada yang lain. Masing-masing order 1 slide kek sebagai dessert untuk pencuci mulut. Kalo tak order kek coklat memang tak sah. Makan dekat Coffee Bean nie just yang light2 sajer. 












Fokus betul adik bila makan kek butterscoth. Memang kek nie dapat thumb print untuk i. Sedap sesangat macam nak bawak balik satu biji kek nie. Since semua orang dah kenyang, baru ada mood anak-anak nak tangkap gambar.






















Itu jer sambutan hari lahir yang kami buat..masih lagi konsep mudah dan menggembirakan terutamanya anak-anak sebab dapat kasut baru...uhuuuhu...wassalam