YuP

Cahaya

October 13, 2014

My Baby Solid Food - Cous Cous Maghribi




Assalamualaikum w.b.t



Resepi nie i dah start bagi uqayla since masuk umur 8 bulan
Dah lama niat nak share dekat blog
Tapi asyik update cite lain jer kan
So time nie baru rajin tue datang nak update blog 
Cite pasai makanan uqayla



Ok cous cous nie dah lama i usha nak bagi uqayla 7 bulan lg
Tapi diaorang kate cous cous nie better bagi bayi anda makan
umur masa 8 bulan, then i follow
Ya, kalo owang nasihat eiko kono donga
Kalo search kat pakcik google mcm2 u'alls lei dapat
untuk resepi cous cous nie



Untuk permulaan i masak cous2 nie guna resepi yang simple2 je dulu
I pun masih belaja lagi tau resepi makanan bayi {jgn igt i nie arif sesgt}
Dalam fb ada momy cute tanya i cous2 takpenah try bagi kat uqayla ker?
Ok, masuk jer umr uqayla 8bulan terus ako perkenalkan anak dara tecik tue makanan cous cous nie..



Sebelum i share resepi cous cous my home made meh kita kaji khasiat cous cous nie:



cous cous adalah salah satu makanan ruji dan tradisional orang2 negara maghribi. Makanan cous cous nie dijadikan sebagai makanan malam penduduk2 maghribi. Cous cous adalah antara produk berasaskan bijirin sihat. Ia mempunyai beban glisemik per gram 25% di bawah pasta. Ia mempunyai profil vitamin unggul pasta, mengandungi dua kali ganda riboflavin, niasin, vitamin B6 dan folat, kalsium, fosforus, selenium dan mengandungi empat kali sebagai banyak thiamine dan asid Pantothenic dan pelbagai zat lagi. Dari segi protein pula, leanne mempunyai 3.6g bagi setiap 100 kalori bersamaan dengan pasta, dan juga di atas 2.6g bagi setiap 100 kalori nasi putih. Tambahan pula, leanne mengandungi 1% lemak nisbah kalori, berbanding 3% bagi beras putih, 5% untuk pasta, dan 11.3% bagi beras pilaf. Dengan ini ia dapat menguatkan tulang, otot dan sistem imun serta melancarkan peredaran darah.


Hokew now i sharing bahan2 untuk cous cous home made i:


: carrot australia | tofu | cauliflower | kepingan cheese | pumpkin


carrot i parutkan halus2 bagi mudah cepat masak manakala pumpkin dan cauliflower i potong kecik2 untuk mempercepatkan masak dengan hancur.





cous cous i beli brand AGNESI..siap ada tanda halal dan pengiktirafan drp JAKIM sebesar2 tampal kat depan kotak cous cous nie..i beli dekat alamanda {berdekatan dengan kawasan barangan pasta dan macaroni..cam2 hado hokey!}







Cara masak cous cous nie masukkan 4 sudu cous cous {agak2 berapa kowang nak dan mencukupi untuk bayi anda} kemudian masukkan air sehingga cous cous ditelanggami air tadi...nak guna rebusan stok ayam pun blei tapi biar la rebusan ayam yg dibuat sendiri yer bukan segera punya tau..kemudian bila dah didih masukkan pumpkin, carrot yang diparut serta cauliflower..dalam 15 minit atau lebih {anggaran sahaja..bergantung kepada bahan2 masakan cous cous anda} masukkan pula tofu dan kepingan cheese tadi bersama2 dengan cous cous...







taraaaaaAAA!!!! dah siap nie la rupa cous cous home made i..yang nie i lecek2 ckit since uqayla tak tumbuh  gigi lagi {lambat tumbuh gigi sama cam ikut anak dara sulong}..pasni lei cuba cous cous cara lain lak..kemudian kita sharing kat blog yer..tatatata





Mee Bandung Udang Galah Ori..



Assalamualaikum w.b.t


Kebetulan balik kampung MIL dekat segamat..
tiba2 pewut nie teringin nak makan mee bandung central
Sekali tue dah sampai tempat kedai mee bandung central 
Tup tup dari jauh tgk dah tutup
husband kata mungkin ari ahad nie 
kedai mee bandung tue cuti


Pelik la i, kan ari ahad johor keje
tapi maybe kedai ari ahad tutp untuk sesetengah kedai makan kut
nampak tak kowang kat situ i nak pujuk ati sendiri namanya
walaupun ati nie kempunan dan tak mengandung, i tak putus asa
cari juga mee bandung yang maner sedap


tengah2 mencari tue kami terjumpa satu kedai makan
kedai MEE BANDUNG UDANG GALAH ORI
kedai nie ada cawangan die kat seri kembangan 
dan bandar baru bangi rasanya 
tengok ramai sangat owangnyer
tentu tempat nie sedap sbb ramai owang
memang kami kena beratur la


disebabkan owner kedai nie simpati tengok i kendong anak
jadinya die bagi i masuk dulu
muka kena pandai berlakon kan..hihihii
baru ada owang nak layan
wekekekeke


Dah duduk tue nak order makan la
sekali udang galah jenis gred AA dah abis
tinggal lah udang galah jenis gred C..hahaha
takpela janji mee bandung ako ada terpacak udang galah
tehetehetehe





: tengok nie siap tersusun udang2 tuek beratuk kat atas mee..terliuk diwatnya




: anak2 dara siap berposing {gedik u'alls}



: gambar nie nak wat frame dekat umah la..cam comei jer masing2 selfie



: anak dara sulong ibu nie kalo mkn kat luar mst wajib order air milo ais die



: dah besau anak dara sulong ibu nie..focus sgt minum air feveret die
{minta ckit pun tak bagi tau}




: adik dah pandai sakat2 kakak die..tak pandai dgn kecik




: suami mula2 malu nak tgkp gmbr..tp kena paksa dgn wifey die..tehehe





: tgk kakak umairah kembang kempis minum air milo ais die..sonok sangat lattew





: order nasi goreng cina untuk anak dara sulung




: akhirnya sampai jua makanan kami...yummy~~~



p/s: pasni lei bawak kuarga i jalan2 kat muar..since jadi pro kan..asyik duk round2 kat muar jer...hihiihi