September 11, 2013

Sweet "Candy" For Preggie Mommy

 

 
Assalamualaikum w.b.t
 
 
Alhamdulilah..something yang i boleh sharing kat sini..cuba tanya mommy/mom to be yang cute dan sweet yang pregnant sekarang nie... "gula-gula" apakah yang wajib ditelan oleh mom to be?...mestilah supplement untuk kesihatan ibu dan bayi yang dikandung..kalo tengok dekat laman sesawang sekarang nie macam-macam produk kesihatan untuk ibu dan bayi...sampai satu tahap dah tak tahu nak telan ubat apa dah...
 
 
----------------------------------
 
 
Since pengalaman i telan ubat-ubat untuk orang preggie ini contoh seperti obimin and ion is no. 1 that pretty mommy have to take everyday (daily) ok..apa-apa pun..tapi kalo ada some one yang tanya i.."makan ke semua benda tue setiap hari?"...hahahahaha..haruslah takkan..kalo makan ion yang tambah darah waktu pregnant anak pertama dok asyik sembelit jer, memang la ibu nie give up dan topup dengan hanya makan mengikut piramid makanan sahaja...balun la banyak-banyak makan protein and yang boleh tambah darahkan..time pregnantkan muhammad uwais memang kuat makan seafood tapi mood makan seafood nie bila dah masuk trimester kedua...so topup darahnya lambat sikit la prosesnya...
 
 
-----------------------------------
 
 
But waktu pregnantkan nur umairah tak pernah mengalami HB kurang tapi bila pregnantkan muhammad uwais ada 2 kali checkup HB kurang (dalam 10.8/10.9) ..but pregnant baby dalam perut nie i kurang pengambilan ion (tambah darah) tapi mengamalkan pengambilan air anugerah/air yasin, kurma (jenis kering), delima (kordial yang pekat..baru puas) dan susu kambing (Hi Goat dan Nubian Goat Milk)..alhamdulilah HB (hemoglobin) untuk ketiga-tiga test bacaan adalah 14.3 (paling tinggi) / 14.0 (paling rendah)...insyaallah harap-harap bacaan HB tak lah sampai merudum sampai kebawah bacaan 11.0 sampai bersalin nanti.. Bagi pengambilan VCO (virgin coconut oil) i amalkan pengambilan seawal kandungan 7 bulan nanti..kalo sapa-sapa yang tak lalu nak telan pil VCO nie, minum air kelapa pun boleh..sama jer functionnya..ok
 
 
----------------------------------
 
 
Bila dah pregnant secara dekat-dekat (anak setiap tahun..tak sampai pun...kihkihkih) nie sapa yang tak risaukan..so buat masa ini saja alternatif yang i cuba untuk menjaga kandungan i dan diri i supaya tiada timbul masalah kesihatan nanti..tapi sapa yang tahu kita hanya mampu berusaha, merancang, bertawakal dan berdoa...selebihnya i serahkan yang Maha Esa..yakin padaNya..semoga kesenangan dan kesihatan diberikan hendakNya..
 
 
 
p/s: sapa-sapa yang ada tip lain untuk lahirkan baby yang gebu, putih dan sihat..boleh la share dengan i nyer...tq
 
 
 
 
 
 
I beli mini medicine storage nie kat guardian..tapi lupa berapa harganya..tapi tak de la mahal sangat..sebabkan rupa yang kiut nie jadi i amik..mula-mula preggie tak terpikir pun nak beli mni medicine nie..mostly bawak botol2 ubat-ubat nie ke hulu hilir je..then mula hati nak beli benda nie bila dah kena tegur dengan husband yang kata tak elok kerap sangat membuka botol ubat kerna takut masuk angin and mudah rosak "khasiat" dalam ubatnya..jadi i beli la mini medicine nie..so kalo seminggu makan tue lei la letak dalamnya..tapi bergantung kepada besarnya storage medicine yang u'oalls beli..ok..then senang untuk u'olls juga nak pergi travelling and tak payah bawak berat-berat lepas tue godok jer dalam handbagkan {macam ada pengamalan je kan}..hihihiihi
 
 
 
 
 
 
Ini air anugerah..versi warna botol jer lain-lain..kalo dulu packaging warna biru tapi kini warna pink..kiut-kiut gitukan~~hehehe..kalo buat air bacaan yasin dan amalan surah-surah yang lain pun boleh..macam kat umah i kena ada stok air yasin 10 botol besar..macam-macam kegunaan boleh dibuat..bagi ibu-ibu preggie yang kat luar bolehlah buat air bacaan yasin sebagai selusuh, mandian dan juga sapuan pada pewut yang comei dan cute tue kan..doa-doa semoga dipermudahkan kelak bersalin...insyaallah...



 
 
 
Dulu kalau makan kurma hanya pada bulan puasa jer, itu pun jenuh nak menghabiskan sekotak kan..sampai kena forward tahun depan baru habis...kihkihkih..tapi preggie kali ini ada hobi baru iaitu suka makan kurma...dulu suka memilih yang jenis kurma nabi yang lembut dan manis..tapi since preggie kali ini kurang nak mencari kurma jenis tue..lebih gemar makan kurma yang jenis kering dan kurang rasa manis...semua nie gara-gara perubahan hormon rasanyakan..hiihihihi




 

Trip Big Island, Johor 2017

  Assalamualaikum w.b.t   Semoga Allah s.w.t merahmati anda semua. Ramai yang tanya ‘bila ko nak update cite ko...