YuP

Cahaya

September 3, 2013

Pentingkah Botol Susu Ditukar?



Assalamualaikum w.b.t

 
Rasa-rasanya berapa ramai ibu bapa yang diluar sana tahu betapa pentingnya pertukaran botol susu anak-anak mereka..bukan apa..pernah i datang rumah open house salah seorang kawan i di sekitar serdang..kebetulan sibuk menyuapkan anak bujang makan nasi impit, ternampak ada seorang akak nie sedang menuang susu tepung dalam botol susu anaknya..tengok botol anak nya kaler dekat botol tue dah warna kuning, kusam dan gambar dekat botol pun dah tak jelas dah..bukan apa kadang-kadang mata nie tak lei nak tutup sebelah mata dan buat tak tahu jer..al maklum makcik nie kan mulut tak reti diam..so bermula la sesi perkenalan dan sesi soal jawab..hihihihi


Makcik Kepoh (i) : assalamualaikum...pe kabar..selamat hari raya

Akak : wksm...selamat hari raya..{sambil senyum}

Makcik Kepoh: anak dah bepa tahun? {haruslah bermukadimah dlu kan...kihkih}

Akak : baru setahun 3 bulan.

Makcik Kepoh : botol susu anak memang kaler tu ker kak? {laser tak mulut i}

Akak : Aah..dah 9 bulan pakai botol nie..sebab anak suka hisap pakai botol nie.

Makcik Kepoh : Sowi la akak..botol susu anak akak nie dah kena tukar..sebab 6 bulan jer dah wajib kena tukar baru..sebab bahaya tuk anak kita..ada bahan chemical yang campur dalam susu anak..{sambil senyum-senyum cakap.. takut tak silap-silap kena penampar lak dengan akak tue...huhuhuhuu}

Akak : Tue la..camne nyer..

Makcik Kepoh : Dah cuba tukar botol susu baru dan bagi dier?

Akak : Tak plak.

Makcik Kepoh : Cuba la dulu kak...kalo botol warna warni baru mau je kut..udak-udak lagi suka botol susu yang meriah2 nie.. tapi kena cari botol dan saiz puting sama cam botol susu yang pakai sekarang la {amboi hebat sangat ker ko nak menegur dan nasihatkan orang [dlm ati jer]...}

Akak : petang nie nanti akak cuba beli botol baru tapi yang sama design and saiz dengan yg ini..


Lega makcik..lega bukan sebab apa..nasib tak kena cebik dengan akak tue..tapi sebelum balik banyak kali i minta maaf dengan akak tue sebab takut kalo-kalo akak tue terasa dengan teguran i nie..nasib baik akak tue cakap "tak apa..risau jugak akak..nasib bik adik bagitahu kat akak"...

Berikut merupakan info dalam Mr. Google mengenai pentingnya pertukaran botol susu:

--------------------------------------------------------------


"Sedikit Perkongsian : Puting botol susu anak anda hendaklah di tukar sekurang-kurangnya 2 kali dalam tempoh 6 bulan"

"Botol Susu pula, sekurang-kurangnya dalam tempoh 6 bulan, 2 kali.. sebab apa? dibimbangi bahan chemical di dlm botol akan "melt" sekali dengan susu baby sekiranya tidak ditukar"
 
 

 ---------------------------------------------------------------

 
: pastikan sebelum guna botol susu baru wajiblah dibasuh
dan disteril terlebih dahulu yer




: botol kaler hijau dengan biru tuk anak bujang..kaler pink dengan oren tuk anak dara...pastikan botol susu BPA free ok..tak kisah la jenis, bentuk atau brand mahal ke murah..
 
 
p/s: setiap 6 bulan memang bagi job kat ibunya untuk membeli botol dan puting susu baru untuk anak-anak...janji ayahnya kena bagi duit dulu...hikhikhik