YuP

Cahaya

March 4, 2013

Tip Mengajar Anak Stop Berputing Palsu


Assalamualaikum w.b.t
 
Wahhh!! mood nak menaip blog semakin menjadi-jadi nie..hehehe..xder kejer baru sedap hati nak tulis blogkan..actually dah lama nak share dengan ibu-ibu, mama-mama or umi-umi di luar sana macam mana nak ajar anak yang kuat berputing palsu macam anak dara i nie..biasa la kan jd ibu mula-mula nie semua nak senang jer kan..nangis je sumbat..nangis je sumbat!!..hihihi
 
Tapi bila dah anak dh meningkat dewasa dan nurse kat klinik gomen pun dh pesan masuk jer anak dara i umur 2 taun wajiblah ibu nye tidak mengajar anak berputing dah..sebab2 nye takut gigi anak tak cantik bila tumbuh dan ia juga bolei membantutkan pertumbuhan gigi anak..erm..niela dier cabaran paling susah i nak settlekan coz blum cuba lagikan..macam-macam petua kawan dan sister in law i bagi tip untuk ajar Nur Umairah stop dari berputing..antaranya potong puting tuela..taruk asam jawa la..campakkan kat luar bagi die tengok sendiri puting dier dah jatuh..tapi bagi i, i lagi suka jujur dengan anak i..it's depend kepada ibu-ibu di luar sana bagaimana cara nak bagi anak stop dari berputing....
 
Ye la ingat senang ke..dah la anak dara nie kalo blei nak 24 jam puting tue melekat kat mulut dier..kalo cabut jer dier akan cari atau meraung..so sesi cabaran i memang target masuk jer birthday Nur Umairah 15 Januari 2013 tue trus i sorok kat dalam laici..sebab nye kalo i letak kat bekas sterile mesti die dapat cari dan amik..anak dara nie cerdik sikit..so kalo dier tanya mesti i cakap kat dier "ibu dah simpan..akak xboleh berputing lagi coz nanti ulat gigi masuk dalam mulut akak..akak nak ke gigi akak jongang"..i still akan jawab benda yang sama kalo anak dara nie mintak puting dier..
 
: time nie umairah dah 1 taun 5 bulan
(puting from Philip Avent)
 
kalo malam tue asyik mengecap2 mulut dier coz dah biasa ada puting kat mulut..kecian memang la kecian xp tuelah yg terbaik tue anak dara i kan..alhamdulilah meragam dier tue hanya bertahan selama 2 hari sahaja..xp kadang2 tue ada juga anak dara nie test market kat i.."Bu (ibu), kak nk ting(puting)!.. i balas "ish..xde ting la akak".. anak dara duk sengih2..alhamdulilah dah 2 bulan anak dara dah tak minta2 lagi puting dier..rasa cam berbaloi usaha i..tapi nye anak bujang ada gak i bagi puting xp bila dier xbepa nak sihat..pattern muhammad uwais nie jenis yang tak kerap berputing..kadang2 je..xp lain anak lain ragam nye kan..tengok pada situasi..
 

Berikut adalah tips lain-lain yang i baca dlm blog untuk elakkan gigi anak jadi jongang sebab puting:
1. Jangan bagi anak hisap puting terlalu lama. Bila agak anak dah tidur, cabut puting dia. Lagipun, pemakaian puting kosong terlalu lama akan mengganggu pertumbuhan gigi anak.
2. Jangan bagi anak hisap puting yang jenis bulat. Puting jenis bulat tula buat pembentukkan gigi anak tak cantik. Bagi anak puting yang jenis leper. Puting avent jenis leper- tips dari kakak ipar.
 

: puting anak bujang i guna from Mothercare
(jenis leper dan condong skit..ikut saiz lelangit)



: puting nie pun from Mothercare (puting baru)


: pic anak dara waktu 5 bulan from MAM
(nie pun jenis leper)

: pic anak dara 8 bulan..puting from
Philip Avent (leper jugak)


p/s: tak lupa juga pesanan penting i ..puting palsu or botol susu wajiblah ditukar setiap 6 bulan ok..pas 6 bulan tak sesuai digunakan oleh bayi kita ok..