YuP

Cahaya

March 22, 2013

Muhammad Uwais : Today Is 7 Months Old


Assalamualaikum w.b.t
 
 
Genap tarikh harini iaitu 22 Mac 2013, umur anak bujang i dah 7 bulan...so fast u grown up dear!!..wah~~ happy birthday to U-wais..besar dan membesar dengan sihat yer anak bujangku..pesan ibu semoga Muhammad Uwais menjadi anak yang sihat, panjang umur, solehah dan hamba yang snts mengabdikan diri kepada pencipta Nya..insyaallah..Amin rabaalamin
 
: "cer tgk gusi ku yang tebal dan lesung pipi ini" said uwais
 
 


March 19, 2013

Tips Mendidik Anak Perempuan VS Anak Lelaki


Assalamualaikum w.b.t
 
 
Ramai yang comment dalam blog i tanya lagi apa tip yang i ajar anak2 i. Untuk pengetahuan smua i nie bukanlah pakar sgt dalam berkaitan dengan anak2..hihihihi. I hanyalah berkongsi rahsia dan tip-tip dari blogger-blogger lain yang berkait rapat dengan penjagaan dan rahsia2 penjagaan dan pendidikan anak-anak dalam kehidupan seharian. Dan ia mungkin boleh digunapakai..mungkin segelintir ibu-ibu boleh mengambil tip-tip ini dan berkongsi dengan ibu-ibu diluar sana yang mengalami masalah bagaimana dalam megasuh anak-anak dengan lebih efektif dan berkesan tanpa si ibu dan anak dalam keadaan stress atau berlaku perkara yang tidak diingini.

Ok lah..arinie sekadar berkongsi pegalaman i dan blogger diluar sana bagaimana nak mengajar or mengasuh anak2 mereka dengan lebih intelek dan praktikal..bukan sekadar kajian di luar dan di dalam negara malah di dalam al-quran pun ada sebut perbezaan kejadian lelaki dan perempuan dah..sesetengah fakta yang diberikan oleh pakar kanak-kanak kadang kala ada kebenaran nyer..

Dulu kelahirkan nur umairah, i rasa sifat dan sikap nyer sama saje seperti kanak- kanak perempuan di luar sane..Antaranya mudah merajuk, suka solek, suka berdandan, suka merengek, ingin kan perhatian, takut pada sesetengah binatang contoh katak dan kucing dan lain-lain lagi..Bila dah ada muhammad uwais nie lak since waktu lahir lagi dah tunjukkan kelainannya..tak berapa suka dan fokus pada rupa manusia lebih kepada barang, suka pada bunyi, lasak, aktif yang luar biasa..hehehehe dan paling klaka suka sangat menyakat akaknye..sampai akak nye takut dengan adik nye..takut kne tarik rambut..hihihihi..

Bercakap tentang perkembangan kanak-kanak, mungkin kalangan ibu-ibu yang mempunyai anak2 laki dan perempuan akan merasai perbezaan anak laki dan perempuan mereka. Setelah mendidik mereka dengan cara yang sama, i dapat melihat perbezaan kedua-duanya yang begitu ketara. Adalah salah untuk meletakkan pencapaian atau target yang sama pada anak-anak kerana setiap mereka adalah berbeza. Apa lagi kalau mereka memang dari jantina yang berbeza. I memang tahu akan fakta ini tetapi i tetap meletakkan objektif yang lebih tinggi hanya kerana i memulakan mengajar nur umairah lebih awal dari muhammad uwais. Apapun itu jika i membuat perbandingan antara kakak dan adik pada umur yang sama. 

Waktu nur umairah dan muhammad uwais lahir dlu pun dah nampak bezanya..Lain anak lain ragamnyer tetapi bila dikongsi dengan pendapat dan pandangan ibu-ibu yang diluar sana majoriti kefahaman dalam perbezaan sikap dan sifat anak perempuan dan lelaki adalah sama.

    Nur Umairah (sebulan hingga 6 bulan)
     
  • pandai bercakap atau bersuara since 2 bulan lebih (bahasa bayi)
  • memahami keadaan disekeliling bila berusia 5 bulan
  • Lambat meniarap dan mengesot (since 5 bulan baru pandai)
  • Lambat blaja duduk (since 9 bulan baru pandai)
  • Mudah menangis kalo barang jatuh
  • kurang berminat makan bubur byk lebihkan susu
  • Mudah merajuk (puas nak memujuknye)
  • Peramah dengan orang sekeliling
  • suka tengok orang
  • suka meniru gaya orang/menyanyi
  •  
     
        Muhammad Uwais (sebulan hingga 6 bulan)
 
  • Kurang bercakap atau bersuara (since 5 bulan bru kerap ckit bunyi nyer)
  • apa yang orang buat dia tak peduli..hehehe
  • cepat meniarap dan mengesot since 3 bulan
  • hampir berjaya blaja duduk (6 bulan 4 hari)
  • kurang nak menangis kecuali minta susu dan lapar
  • kuat makan bubur (kne 4 kali sehari)
  • suka sengih dan ketawa ( waktu preggie kan uwais selalu gelak)
  • telik muka orang dlu bru ok..hehehehe
  • aktif
  • suka pada sesuatu benda
  •  
Itu belum dicampur dengan faktor semulajadi kebanyakkan mereka seperti lambat bercakap dan sebagainya. Ini i kongsikan article daripada blogger lain mengenai bagaimana cara mendidik anak lelaki dan perempuan.


: click tuk large kan pic nie yer
: nur umairah (6 month)


: muhammad uwais (6 month)



 

March 15, 2013

The Lullaby Song For My Baby


Assalamualaikum w.b.t

Semlm i bagi tip untuk stopkan habit anak yang kuat berputing palsu..so now i have the new treatment for my baby kalo anak bujang so tired dari bershopping or susah nak tidur kalo ada bunyi2 yang bising or beget kat dalam or luar umah..nak tak nak kalo baby kita mula meragam time mereka tengah nyenyak tdo sekali tue terus bunyi bising tung tang tung tang ibunyer masakkan or kemas rumah...ape yang i trainingkan anak-anak i kalo tido mesti i akan alunkan ayat-ayat al-quran especially waktu tidur malam but sometimes we need a new environment or change anything as we can do for our baby..i properly memang pastikan anak-anak i tidur sebelum pkul 9.00 pm untuk anak dara but untuk anak bujang plak i akan pastikan muhammad uwais tidur sebelum atau pada pukul 7.00 pm..

Memang rutin anak bujang akan tidur around 7.00 pm..but kadang kala tidur nyer kalo petang sentiasa juga akan ternganggu terutama suara nyaring akak dier la..memang tak lei nak control suara and pitching anak dara yang nyaring dan kuat nie..so what i do is playing a Lullaby song for him..but it's better kalo ada rolling toys kat katil dierkan..then time tue mata akan mula nak lelap..waktu i preggiekan muhammad uwais, memang i rajin search skit kat google or blog mengenai Lullaby Song..since sekarang nie kan zaman canggih manggihkan so u'olls lei search kat internet jenis2 music Lullaby song yang ibu-ibu di luar sana berkenan..kalo kat handphone i make sure easy download Lullaby Song kat Play Store..memang banyak..Antaranya:

A famous Lullaby Song is:

  • Music Box Lullaby
  • Hushaby
  • Somewhere
  • Sleep Soundly
  • Good Night. sleep well
: it's so cute rite..muahkkss


: Lullaby DVD

: add dlm play store application anset

Ada juga Lullaby Song Lyrics yang rajin dimainkan antaranya:

Ia terpulang kepada keberkesanan music atau mainan tidur si kecil..kalo tanya anak dara i lagu Lullaby song nie tak sedap kat telinga dier..kalo kita mainkan music upin & ipin, Dora The Explorer, ABC Song, Spelling Song, Spongebob Song, Kereta Kecil Warna Merah Song, Stacy Song, Siti Nurhaliza Song and Gangnam Style (PSY) memang dier minat..tapi tiap kami balik dari ambil mereka mesti anak dara suwuh i or husband nyanyikan untuk adik dier lagu Kereta Kecil Warna Merah..penat gak nak nyanyi tiap2 harikan so apa kami buat ialah record your voice singing this song..hehehe..jimat tenaga dan suara anda..hihiihi..




Ibu-ibu di luar cne lei search nie link ok:

http://www.babycentre.co.uk/lullaby-lyrics#ixzz2Md0hsbiv

March 5, 2013

Bila Anak Bujang Mula Bersuara



Assalamualaikum w.b.t


Ingat anak dara je ker banyak mulut..anak bujang nie pun nak manyak mulut tau..yang tak larat yer lagi hebat dari akak nye..bolei lawan ke kak..hihii..
 
Bila tengok video nie hati rasa terubat dikala diruntun duka dan sedih..


: kencur hati ibu


:video anak bujang yang sedang walkie talkie

March 4, 2013

Tip Mengajar Anak Stop Berputing Palsu


Assalamualaikum w.b.t
 
Wahhh!! mood nak menaip blog semakin menjadi-jadi nie..hehehe..xder kejer baru sedap hati nak tulis blogkan..actually dah lama nak share dengan ibu-ibu, mama-mama or umi-umi di luar sana macam mana nak ajar anak yang kuat berputing palsu macam anak dara i nie..biasa la kan jd ibu mula-mula nie semua nak senang jer kan..nangis je sumbat..nangis je sumbat!!..hihihi
 
Tapi bila dah anak dh meningkat dewasa dan nurse kat klinik gomen pun dh pesan masuk jer anak dara i umur 2 taun wajiblah ibu nye tidak mengajar anak berputing dah..sebab2 nye takut gigi anak tak cantik bila tumbuh dan ia juga bolei membantutkan pertumbuhan gigi anak..erm..niela dier cabaran paling susah i nak settlekan coz blum cuba lagikan..macam-macam petua kawan dan sister in law i bagi tip untuk ajar Nur Umairah stop dari berputing..antaranya potong puting tuela..taruk asam jawa la..campakkan kat luar bagi die tengok sendiri puting dier dah jatuh..tapi bagi i, i lagi suka jujur dengan anak i..it's depend kepada ibu-ibu di luar sana bagaimana cara nak bagi anak stop dari berputing....
 
Ye la ingat senang ke..dah la anak dara nie kalo blei nak 24 jam puting tue melekat kat mulut dier..kalo cabut jer dier akan cari atau meraung..so sesi cabaran i memang target masuk jer birthday Nur Umairah 15 Januari 2013 tue trus i sorok kat dalam laici..sebab nye kalo i letak kat bekas sterile mesti die dapat cari dan amik..anak dara nie cerdik sikit..so kalo dier tanya mesti i cakap kat dier "ibu dah simpan..akak xboleh berputing lagi coz nanti ulat gigi masuk dalam mulut akak..akak nak ke gigi akak jongang"..i still akan jawab benda yang sama kalo anak dara nie mintak puting dier..
 
: time nie umairah dah 1 taun 5 bulan
(puting from Philip Avent)
 
kalo malam tue asyik mengecap2 mulut dier coz dah biasa ada puting kat mulut..kecian memang la kecian xp tuelah yg terbaik tue anak dara i kan..alhamdulilah meragam dier tue hanya bertahan selama 2 hari sahaja..xp kadang2 tue ada juga anak dara nie test market kat i.."Bu (ibu), kak nk ting(puting)!.. i balas "ish..xde ting la akak".. anak dara duk sengih2..alhamdulilah dah 2 bulan anak dara dah tak minta2 lagi puting dier..rasa cam berbaloi usaha i..tapi nye anak bujang ada gak i bagi puting xp bila dier xbepa nak sihat..pattern muhammad uwais nie jenis yang tak kerap berputing..kadang2 je..xp lain anak lain ragam nye kan..tengok pada situasi..
 

Berikut adalah tips lain-lain yang i baca dlm blog untuk elakkan gigi anak jadi jongang sebab puting:
1. Jangan bagi anak hisap puting terlalu lama. Bila agak anak dah tidur, cabut puting dia. Lagipun, pemakaian puting kosong terlalu lama akan mengganggu pertumbuhan gigi anak.
2. Jangan bagi anak hisap puting yang jenis bulat. Puting jenis bulat tula buat pembentukkan gigi anak tak cantik. Bagi anak puting yang jenis leper. Puting avent jenis leper- tips dari kakak ipar.
 

: puting anak bujang i guna from Mothercare
(jenis leper dan condong skit..ikut saiz lelangit)



: puting nie pun from Mothercare (puting baru)


: pic anak dara waktu 5 bulan from MAM
(nie pun jenis leper)

: pic anak dara 8 bulan..puting from
Philip Avent (leper jugak)


p/s: tak lupa juga pesanan penting i ..puting palsu or botol susu wajiblah ditukar setiap 6 bulan ok..pas 6 bulan tak sesuai digunakan oleh bayi kita ok..